10 Ekim 2013 Perşembe

Alpagut Özyönetiminin Devlet Müdahalesi ile Sona Erişi

16 Temmuz 1969: Alpagut İşçilerinin Özyönetimi Jandarma Müdahalesi ile Sona Erdirilir

Alpagut İşçilerinin Özyönetim Deneyimi 16 Temmuz 1969 Çarşamba günü saat 18’de jandarma birliğinin müdahalesiyle biter. Pek çok temel kaynakta özyönetimin bitirilişi 17 Temmuz olarak geçer. Ancak Çorum'daki yerel gazetelerdeki ayrıntı gözden kaçırılmaktadır. 
Örneğin 18 Temmuz 1969 tarihli yerel gazete Çorum Ekspres'in manşetten verilen haberinde şöyle yazar:
"Çorum Özel İdare Müdürlüğüne bağlı Alpagut Kömür işletmesinde bir müddetten beri sürdürülen fiili durum çarşamba günü saat 18 de bir jandarma birliğinin müdahalesi ile kaldırılmıştır." 



Bir başka yerel gazete olan Yeni Gün gazetesinin "Bir Aydır Sürdürülen Fiili Duruma Devlet Müdahale Etti" manşetli haberinde "önceki gün" denilmektedir. Görülen o ki, 16 Temmuz 1969 akşamı, Jandarma İşletmeye müdahale etmiştir. 

"Alpagut Linyit İşletmesi işçilerinin 13 Haziran gününden bu yana sürdürdükleri 'fiili duruma' dün son verdirilmiştir. Bu amaçla, önceki gün İl Jandarma Komutan Yardımcısı J. Yr. Kemal Kaleloğu komutasında bir jandarma birliği işletmeye giderek, normal düzeni sağlamış, jandarma kuvvetlerinin bu müdahalesine karşı işçilerin herhangi bir tepkisi olmamıştır." Yeni Gün Gazetesi, Çorum, 18 Temmuz 1969 Cuma




İşçi Konseyi'nin önde gelen işçileri, işten çıkartılırlar. Ancak işçilerin işten atılan arkadaşları için; düzelmeyen çalışma koşulları ve ödenmeyen ücretleri için grev ve eylemleri devam eder.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder