12 Ekim 2013 Cumartesi

1969 Alpagut İşçi Özyönetimi: Belgeler...

Yerel bir gazete olan Sungurlu Postası özyönetim hakkında önemli bilgiler vermiştir. Ne yazık ki, bu gazetenin tüm arşivini Çorum Halk Kütüphanesi'nde bulmak olanaklı olmamıştır; bölgedeki yerel gazetelerde çalışmış olan eski ve emektar gazetecilerin de arşivlerinde bulunamamıştır. Şurada burada saklanmış birkaç sayıyı Sadettin Akgül gibi Özyönetime katılan işçilerin yakınları ve dostlarından bulabilmiş ve kopyasını almıştım.  İlk olarak SAV Almanak'ta çıkan, sonra sendika.org sitesinde yayımlanan yazımda (1969 Alpagut Olayı) daha önce yayımlanmamış fotoğrafları da benimle paylaşan Akgül'e tekrar teşekkür etmem gerek. 
Sungurlu Postası gazetesinde yazan Saadettin Malkoç'un özyönetim üzerine yazıları da çok değerli bilgiler içermektedir. 


Yukarıdaki Saadettin Malkoç'un 24 Temmuz 1969 tarihli Sungurlu Postası'nda yayınlanan köşe yazılarından birisi. İşçilerin haklılığını anlattığı birçok yazısından sadece birisi. Malkoç, sık sık ocaklardan haberler vermiş, ziyaret ederek dizi yazı halinde dosyalar yapmıştır. 





Sungurlu Postası'nın bu sayısında sağ alttaki habere dikkat edin. "Apollo 11 Bugün dönüyor".

Alpagut İşçilerinin Özyönetim Deneyimi ile Aya insanın ayak basması yakın tarihlerde yaşanmıştır. Hatta Alpagut işgali ve özyönetimi başladığında ülke merkezlerinde yayınlanan pek çok siyasi gazete ve dergi başlarda Alpagut'u haber yapmazken, aya ayak basan insanlığı eleştirerek de olsa haber yapmışlardır.
Alpagut işçileri de eylemlerinde, yürüyüşlerinde uzaya gitme ile işçinin sömürüsü arasındaki zıtlığı dövizlerine taşımışlardır: 
"Uzay Çağında Sosyal Adalet Savaşı!"



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder