1 Aralık 2014 Pazartesi

ORTAKLAŞMACI BİR BELGE ARŞİVİ KURMAYA ÇAĞRI!

TARİHİN BELGELERİNİ, GÖRÜNTÜLERİNİ TOPLAYARAK HERKESE AÇIK HALE GETİRMEYE 
ORTAKLAŞMACI BİR BELGE ARŞİVİ KURMAYA ÇAĞRI!

Emek Tarihi ve İşçi Özyönetim Deneyimleri ile ilgilenenlere çağrıdır!
Emekçinin ve toplumun tarihsel belleği, toplanmalı, saklanmalı ve herkese açık hale getirilmelidir! 
Emek tarihi belgelerinin sendikaların, emek örgütlerinin, siyasal örgütlerin ya da bağımsız, halk tarafından denetlenip korunabilen, güvence altında olan kurumlarda toplanarak, halka açık hale getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle, bu belgelerin, resimlerin, tanıklıkların taranarak, görüntülenerek ya da sesli kayıt yapılarak internete taşınması ve özel sitelerden öte arşiv oluşturulması, toplumsal bellek, çalışanın belleği açısından son derece önemlidir.
Geçmişteki deneyimlerden öğrenip, kaderi elllere almak, zihinsel ortaklaşmayı da kurmak böyle bir arşivin korunması, saklanmasına ihtiyaç duyar. Bu arşivi yaratmak ve ESAS ÖNEMLİSİ BUNU HERKESİN OKUYABİLECEĞİ, ULAŞABİLECEĞİ HALE GETİRMEK bugün daha fazla olanaklıdır!
Bilim ve emekçinin kendi elleriyle yarattığı üretim, düşünce ve toplum bilinci ÖZEL MÜLK ya da ÖZEL KOLEKSİYON haline getirilmemeli, halka açık hale getirilmelidir. Evet! Sadece uzman araştırmacıya değil herkese açık olmalıdır!
Üstelik, bu deneyime tanıklık eden, Çorum’un, Amasya’nın bir kasabasında yaşayan, sözü olan, elinde eski gazete sayısı, bildirisi, belgesi ya da fotografı, sözlü tanıklık isteği olan herkes buna katkıda bulunabilir. 
Çağrımız, böyle kolektif, ortaklaşmacı bir deneyim, belge, birikim arşivini kurmak üzeredir. Bu site gibi pek çok site buna çabalamalı, emeğin tarihini, belleğini korumak için harekete geçmelidir. 
Bu tarih, emeğin, madende çalışanından, matbaada, tezgahta, atölyede, bilim laboratuarında çalışanına kadar tüm emekçilerin tarihidir. Öyleyse bu olanaklar kullanılmalı, emeğin tarihinin bilgisi özgürleştirilmeli, biriktirilmeli ve halka açılmalıdır!
Araştırmacıların bile uzak kütüphanelerin tozlu raflarında kalmış eski dergi ya da gazete sayfalarına erişmesinin çok zor olduğu koşullardan, bunların taranarak, görüntülenerek ya da ses kaydı alınarak internete koyulduğu zamanlara geldik. Artık bu arşiv hep birlikte oluşturulmalıdır!
NELER YAPILABİLİR?
1- Burada paylaşılan ya da bildikleri başka işçi tarihi, grev, özyönetim deneyimlerine dair tanıdıkları, tanıklıkları olanlar
a- Ellerinde olan belgeleri paylaşabilirler. Eski gazete haberleri, bildiri, broşür gibi belgeler, fotoğraflar (eposta ile göndererek sayfaya eklettirebilirler. Kaynak göstermek, emeğe saygı ve birikimi saklayıp değerlendirene teşekkür açısından zorunludur ve bu konuya özellikle dikkat gösterilecektir). 
b- Olaylara tanık olanlarla sözlü görüşmeleri sesli ya da görüntülü video kayıtları haline getirebilir. Bu sitede yayınlanmak üzere gönderebilirler. 
c- Devlet kütüphanelerinde, il ve ilçe merkezindeki zayıf kütüphanelerde bulunmayan yerel gazete, dergi, broşür ya da ilan nüshaları hakkındaki bilgileri buraya aktararak, bunların korunabileceği ortak ve kamusal arşivler yaratmak için koşulları oluşturabilirler. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder